tisdag 29 april 2008

Konstgjort blod!


Tänk vad tekniken går framåt, nu har forskarna kommit med konstgjort blod.

Det syntetiska blodet har många fördelar jämfört med det blod som finns i våra blodbanker. Det går att använda på alla patienter, vilket innebär att det inte behöver blodgrupperas. Det kan därför finnas i ambulanser och ges direkt på olycksplatsen, vilket inte går med vanligt blod.

Går testerna bra kan produkten finnas på marknaden inom två år, säger Bengt Fagrell, professor vid Karolinska institutet och konsult till det amerikanska företaget Sangart, som tillverkar det syntetiska blodet.

Det syrsätter dessutom vävnader bättre än vanligt blod.
Det innehåller heller inga proteiner som skadliga ämnen eller virus kan fastna på. Och det går att lagra i pulverform i åratal.
Hittills har det syntetiska blodet bara testats på patienter som behöver blodtransfusion och alltså måste få tillgång till röda blodkroppar. Men vissa djurförsök tyder på att produkten även kan användas för att förbättra syrsättningen vid exempelvis hjärtinfarkt och stroke.

Tycker ni inte att detta är fantastiskt?
Ahh, jag börjar bli gammal fattar ingenting, allt utvecklas så snabbt.


Xoxo/Natacha


PS: Delar av texten är kopierade från nyteknik.se. DS.

7 kommentarer:

Louise sa...

Du läste uppenbart inte artikeln i svenskan idag... Det är låångt ifrån klart med konstgjort blod, i artikeln stog det att det är livsfaligt med den här sortens blod i detta skeende.

Majken sa...

Du, jag är inte gammal, men fattar heller inte helt hur man kan göra pulverblod. Men det lät som att det hade många fördelar.

Anonym sa...

Oj, det var ju en fantastisk uppfinning!

Alexandra sa...

Ja, det var verkligen en helt fantastisk upptäckt! Jag undrar hur de framställt det..

Vicky M sa...

ja dte skulle verkligen vara fantastiskt :9

sara sa...

Visst har det många jättebra fördelar, men syntetiskt blod ökar risken för hjärtinfarkt och att dö för tidigt. Med det goda kommer det onda.

Anonym sa...

Du å Dhani är så jävla söta!!! Man blir ju inte alls bitter som singel när man ser erat fotokollage... ;)Kraaaam!