torsdag 10 januari 2008

Plus poäng till Adam Tensta!


Som bar på en "close guantanamo bay" -tshirt på Grammisgalan.
Vi ser inte så mkt om den konflikten i Sverige, eftersom det inte är så jätteaktuellt just för oss. Men det är endå en viktig fråga som bör tas upp även här.

Texten nedanför är tagen från: Wikipedia.org

Efter USA:s invasioner av Afghanistan och Irak i början av 2000-talet används basen sedan 11 januari 2002 som fångläger för personer med misstänkt koppling till al-Qaida. Denna fångenskap, som hålls utan rättegångar eller formella brottsanklagelser har mött mycket internationell kritik och anses bryta mot de mänskliga rättigheterna.Högsta domstolen i USA beslutade i juni 2006 att det var olagligt att ställa guantanamofångarna inför militärdomstol eftersom det ansågs strida mot folkrätten. Då stiftades en speciell lag i september 2006 som gav USA rätten att ställa guananamofångarna inför speciella militärdomstolar. Lagen innebär bland annat att bevisning under tortyr kan godkännas. Att hemlig bevisning tillåts utan att den tilltalade kan ta del av bevisningen. Att den tilltalade inte kan åberopa Genevekonventionen i domstol. I slutet av 2006 satt fortfarande 430 fångar kvar på guantanamo enligt Amnesty International.Bilden på Adam Tensta är från Stureplan.se

3 kommentarer:

Nisse sa...

Hej!
Ni är härmed inbjudna till vernissage av utställningen "Bättre B-känd än okänd (15 min i lampljuset)", 12:e Januari kl: 13-19.
Missa inte en provocerande men rolig utställning av Nisse Franzén, på Galleri Lucy Ford, Tomtebogatan 18 (Karlberg/St Eriksplan).

Info om utställningen:
Runt om i världen dyker de upp. Överallt. Varje dag. De är rika, fattiga, snygga, fula, dumma och/eller smarta. En del har valt det, andra bara blir det.

Det är idag ett relativt nytt fenomen att vara känd av ingen speciell anledning, eller att vara ”B-kändis”. De är oändligt många. Tv-shower massproducerar dem. Tidningarna fläker ut dem, och vissa av dem finns där runt omkring oss, fastän vi knappt har en aning om vilka de är eller vad de gjort.

Vad hände med att åstadkomma något? Vad hände med att erövra världen med något bra och vettigt? Vad hände med att vara en ”vanlig kändis”?

I denna porträttserie, skildras ett antal personer som är kända för ingenting, personer som är kända för en helt annan anledning än vad de borde vara. Helt enkelt några av vår tids största och minsta ”B-kändisar”.

Anonym sa...

Adam Tensta är grym, "They wanna know" ;)

Linda sa...

Hittade just på din blogg av en slump, och jag måste säga att jag blir fascinerad och glatt överaskad av dina kloka och intressanta åsikter. :)
Jätte härligt med en sån varierande blogg. keep up the good work :)
Kramar Linda, västerås

http://linddsay.blogspot.com/