måndag 2 juni 2008

En liten förklaring!

Jag känner at jag måste utveckla vad jag menar med mitt tidigare inlägg.
Jag menar inte att man ska tvångs sterilisera människor eller att man måste göra en abort.
Det jag menar är att det ska vara en lag på att man ska gå en kurs där man får lära sig allt man behöver veta, precis som när man tar körkortet.
Och det jag menar med att vara en lämplig förälder är att om man har grava problem som tex, alkolism eller problem med narkotika, så ska barnen adopteras bort om inte personen tar tag i sitt problem omedelbart.
Om dom gör det ska det ändå göras rutin kontroller på dessa människor om de har kvar barnen.

Barn väljer inte sina föräldrar, tycker att något måste göras.

Eller har jag fel?

126 kommentarer:

The one and only, Camilla sa...

jag tycker inte att det ska vara kontroll på alkoholister och narkomaner enbart.. det finns så många olämpliga föräldrar, tyvärr!

Anonym sa...

helt rätt, håller defenitivt med dig!

Elina sa...

Jag förstår vad du menar. Im with you... Think you're right!

Great blog btw, love it!

Elin sa...

nej natacha, du har så sjukt rätt! Mvh Elin

aleeex sa...

Nu när du utveckla det, har du mkt rätt :) Förstog inte helt förut, var dock inte en av dom töntarna som hoppade på dig och kommentera.
Men jag håller med!

Jennifer sa...

Jag tycker du har lite rätt i det du säger :) varför ska man bevisa att man kan köra bil men inte att man kan ta hand om sitt barn, en livs levande varelse?

Anonym sa...

Hej! Jag tycker att du har så rätt. Visste du att varje dag lämnas 21 nyfödda barn ut till fel föräldrar! Helt sjukt.

Petronella sa...

Jag tycker VERKLIGEN att du har rätt i detta, det är tragisk att "vem som helst" kan skaffa barn för att sedan försumma dem och inte kunna ta hand om dem, tycker det är riktigt hemskt .. Om man inte ens kan ta itu med sig själv hur ska man då klara av att ha ett barn? Det hänger inte riktigt ihop.. Och jag måste bara tilläga att du har det finaste ansiktet jag någonsin sett i hela mitt liv och jag menar det. kram.

Anonym sa...

sant, föräldrar borde ha mer koll, men det är grymt svårt att fixa sånt här. vi lever inte i en diktatur och staten skulle aldrig kunna inkräkta så mycket personligt här. jag tror att det bästa är att informera barnen mer om att det inte är ok att deras föräldrar dricker eller beter sig konstigt, slår dem eller vad dem nu gör. svår situation. det är hemskt när det gäller barn också.. men jag tror aldrig man kan komma så nära den personliga integriteten här i Sverige. även om man önskar det.

Prestige sa...

Jag tycker du har en poäng! Något sorts sytem borde man kunna få fram så att detta funkar. Fast kanske svårt i ptraktiken men väl värt en extra tanke!

Anonym sa...

Ja håller absolut med, vissa ska ju bara inte ha barn =S

Anonym sa...

Jag tycker att du har sjukt rätt i den frågan! :D you go girl!

Lingva sa...

Skeptisk mot att det skulle kunna lyckas, men idén är bra!

Anonym sa...

Men herregud är du och dina läsare helt blåsta? (har aldrig tyckt att du framstår som blåst annars i något tidigare inlägg i din blogg.
Hur skulle man kontrollera vilka som har sex? för eftersom du inte menar att man ska tvinga någon till abort..måste du ju mena att det är det andra man ska kontrollera.
För övrig har vi något som kallas socialtjänsten i Sverige..det innebär att om misstanke kommer fram om att ett barn far illa, görs en nogrann utredning och om det då beslutas att barnet behöver mer stöd, kan barnet fosterhemsplaceras eller få en stödfamilj. Alla barn i sverige går i skolan och de som jobbar där har anmälningsskyldighet vid minsta misstanke om att ett barn far illa. Även om föräldrarna är knarkare, brukar man oftast se till att de barnen får träffa sina föräldrar ändå. Det är heller inget som säger att fosterhemsbarn får en bättre uppväxt.Alltså jag vet inte Natascha, har inget emot dig alls..tycker du är bra annars..men din lilla idé i detta inlägg lät som något som en 12åring kommit på.

//Natalie B

http://natalieb.blogg.se

Anonym sa...

Ok nati! Jag ger dig poängen att det finns många dåliga föräldrar som inte borde ha barn osv... Förslaget är dock oigenomförbart då det på förhand är omöjligt att säga vilka som kommer bli bra föräldrar... Överklassfamiljer utan några som helst problem kan ha hög självmordsprocent på sina barn eftersom de kanske sätter stor press på sina barn osv... Vad gör man åt det?
Uppfostran är så otroligt komplext och en del barn behöver mycket stöd och en del klarar sig fint med alkoföräldrar så fort de lär sig att laga mat... Man skulle kunna föreslå att alla gravida par skulle gå en kurs, men vad fan skulle man lära dom där? Att inte supa och slå sina barn? Det vet de nog redan om! svårt svårt svårt... Ha de bra

Anonym sa...

du har helt rätt

Camilla sa...

nope, du har helt rätt!

Fia sa...

Men Natacha har ju bara tagit upp exempel på olämpliga föräldrar hon menar ju inte BARA alkoholister och narkomaner! Det gäller ju alla crazy föräldrar ute i världen.

Syftar på the one and only, camilla skrev. =))

Något som sårar mig enormt är fattiga föräldrar, som skaffar barn efter barn efter barn. Av kärlek eller av barnbidragspengaR? ibland undrar jag iaf! Eller är det avsaknaden av ett eget liv.

Jobbar i barnklädesbutik så man stöter på ett antal illaluktande mammor med lortiga ungar och skitiga kläder. =))

Anonym sa...

Du har långt ifrån fel och ditt tankesätt är mycket intelligent och gulligt. Dock tror jag att denna lösning är omöjlig, eftersom sex är en naturlig handling. Kommer det på någon lösning för olämpliga föräldrar är det ju toppen.
Lycka till med körkort och dylikt, det grejar du nog ganska snart!

Anonym sa...

Men sen så finns det andra olämpliga som pedofiler och andra brottslingar och var går gränsen där? Är man dömd att inte skaffa barn när man stal en cykel som ung? (värsta dåliga exemplet men jag tror man förstår) Annars håller jag med dej totalt, men det skulle vara jäkligt svårt att fixera utan att folk skulle känna sig orättvist behandlade. Kanske att man kan förebygga sådant med ex. bättre psyk- rehab och sjukvård?

/http://stickitup.blogg.se

Anonym sa...

till fia:

jag har åtta syskon och jag vill en gång för alla slå ihjäl myten om att man skaffar barn för barnbidragets skull. Det är INTE så att det blir billigare, varje barnbidragdel går till barnen inte föräldrarna så är det väl i mindre familjer också så vad är skillnaden på 2 barn och 9 som individuellt ska ha mat och kläder och annat.
Mer barn = större bostad, mer slitage på allting osv osv osv det blir snarare större kostnad. Det är liksom inte ta 9 betala för 2. Så lägg ner det där.

/ http://stickitup.blogg.se

Anonym sa...

Jag håller med dig.
Helt och hållet..
Det är helt sjukt eg att vem som helst kan få ta hand om ett barn utan att ens vara kapabel till det.

/ Isabel

Anonym sa...

Kan ju bara säga till er alla som tror att socialen gör någonting åt barn som har det dåligt att ni har helt fel.
Min bästa väns föräldrar är alkoholister, hennes styvpappa slår henne och behandlar henne som skit, polis och socialen har varit inblandade ett tag nu, men vad händer? INGENTING kan jag säga er, hon tvingas fortfarande bo hos sin mamma med styvpappan som slår dom båda och super varje dag!
Om socialen hade gjort någonting åt dessa fall så hade det ju varit en stor förändring i samhället, men dom gör inte ett endaste dugg.

Matsdotter sa...

Men ursäkta, missminnner jag mig inte så har vi ett sådant system redan...?

Therese Olefors sa...

jag tycker precis som du!

Anonym sa...

ja tycker inte det borde vara kontroller, vem skulle isf bestämma?! Men, jag håller med dig fullt ut Natta, de är mycket folk som skaffar barn som inte borde. Och det liksom du tycker ja är helt fel. Alla människor förtjänar inte lyckan med ett barn, om de inte kan njuta.

Håller med om att man inte bör få vara hur som helst för att få barn. /C

burriburr sa...

men sociala har ju den funktionen redan idag.. de ska ta barn från missförhållanden och hålla koll på föräldrar. det går sådär!

jag vet inte hur den här lagen du pratar om skulle fungera egentligen.

Spanarn sa...

Hej!

Jag tackar dig på min blogg. Mer om detta här: http://hygienkonsult.blogspot.com/2008/05/veckans-to-do.html


Ha de gott //Spanarn

Sussie sa...

Tycker du har helt rätt, detta ämnet har kommit upp bland mina vänner också och det borde verkligen finnas en lag för att skaffa barn. Tycker alla springer och skaffar barn nuförtiden och yngre blir dom också. sjukt men sant. Ha det underbart. Kram Sussie

Amanda sa...

Håller med dej!!

Anonym sa...

Detta är det sjukaste jag läst!!!

Anonym sa...

Bra skrivet natacha, helt rätt! Jag är barn till en alkoholist och jag hade gärna valt en annan pappa. Så alla ni andra som inte har erfarenhet inom ämnet kan bara shut the f*ck up!

charlotte sa...

Hej! Håller helt med. Jag skulle själv vilja gå en sådan kurs (är varken narkoman eller alkis ;)) för att lära mig om hur man tar hand om ett barn. Oavsett om man har problem eller inte kan det vara skönt att gå en sån kurs som förhoppningsvis gör det lättare för en själv då man får sitt första barn. Tänk va många som blir deprimerade efter de fött barn, hade de gått en kurs innan hade de ev känt sig tryggare i sitt nya liv. Man kanske kan kalla det förberedande utbildning för blivande föräldrar? :) Tack för en super bra blogg förresten. Synd bara att det finns så många skithögar som lägger ned tid på att klanak ner p någon! Ha det bra!

Anonym sa...

det är ju precis så idag som du skrev sist, att narkomaner/alkolister osv inte anses som lämpliga föräldrar och det krävs att dom söker behandling omedelbart, annars tas barnen ifrån dom. det är ju precis det systemet vi har idag. det kan vi tacka kära soc för.

Anonym sa...

Håller med dig 150%! Men som nån annan säger borde det finnas fler kontroller är bara alkoholister o narkomaner. Ibland tycker jag att tom de är bätttre föräldrar. Det finns ju sjukt mycket sjuka människor som skaffar barn. Det är bra att du talar ut!!

Tatiana sa...

Sant!

Mvh/ tati

anna sa...

Du har så rätt. Det finns så otroligt många föräldrar där ute som missköter sitt liv, och så går allting ut på barnen som får en hemsk uppväxt att dras med hela livet. Du har så rätt!

Du kommer bli en underbar mamma en dag, och du kommer vara så otroligt söt med den putande mage! :)

Ha en underbar sommar! =)Kolla gärna in min blogg.

sima sa...

Som svar till Natalie B`s kommentar har jag bara en sak att säga. Bobby! Kommer du ihåg honom? Socialen visste t.o.m om att han blev misshandlad i hemmet men vad gjorde socialen åt det? Inte ett piss så stackarn mördades helt enkelt av sin egna morsa.
Därav säger jag att jag håller med om att inte alla ska få bli föräldrar.

Anonym sa...

Jag förstår precis hur du menar. Däremot så OM det nu hade funnit en sådan lag hade jag nog inte haft mina bägge barn pga min ålder. Jag va 17 o 19 när jag fick mina. När jag fick första så hade jag varken jobb, utbildning och inte ens ett eget ställe att bo på. Men allt det fixade sig med tiden och mina barn har det bra. (Hopps jag iaf;))Men som sagt, jag förstår helt din poäng med narkomaner, alkoholister pedofiler osv. Det va någon som skrev att det finns en socialtjänst som ska hålla koll. Hur gick det för Bobby då?? Flera år av tortyr och ingen som misstänkte det hela alls?? Ha de toppen. älskar din blogg.. //S
Sabbe7000.blogg.se

alexandra sa...

Håller med dig helt och hållet!

Martina sa...

Även om jag håller med dig om just att det är synd att vem som helst kan bli förälder, så förstår jag inte hur det skulle kunna genomföras i praktiken? Tänk hur många barn som far illa fast ingen vet om det. Hur ska man komma åt dem? Och ska vi verkligen göra detta samhälle ännu mer "storebror ser dig" än vad det redan är?

Alla människor äger trots allt sin egen kropp och tyvärr så kommer man nog aldrig kunna göra något åt det utan att kränka den fria individens integritet alltför mycket.

Något jag är mer för är däremot "körkort" för att få ha djur. Det skulle däremot kunna regleras åtminstone lite lättare.

Det är omöjligt att hindra folk från att knulla, helt enkelt.

Nathalie. sa...

Jag tycker verkligen du har helt rätt! Det finns inget värre än när barn far illa. Såg filmen "American Crime" för ett tag sen och lipade ihjäl mej (se den!).

Martina sa...

Jag har faktiskt också tänkt på det. Att alla föräldrar borde "mentaltestas", och kolla att de har fast jobb och inkomst. Man får ju tänka på barnet och vilken uppväxt den kommer ha.

Sen är ju inte pengar allt här i världen. Finns ju fattiga familjer som är bättre föräldrar.

Men många barn far illa på grund av dess föräldrars hälsa.

Jessika sa...

Du har helt rätt i hur du tänker. Jag håller med dig! Man kan ju faktiskt inte välja sina föräldrar. Det finns många barn som råkar väldigt illa ut pga av deras föräldrar. Något måste kunna göras, man kan ju hoppas i alla fall.

En väldigt bra blogg du har i alla fall tycker jag.
Ha det bra
/Jessika

Anonym sa...

Ursäkta Natalie B men är du korkad..? Visste du att man faktiskt kan ha sex utan att bli med barn? Du måste vara väldigt ung eftersom du tydligen inte haft sexualkunskap ännu. Och det här med socialtjänsten verkar du ju inte heller ha någon koll på eftersom att du verkar tycka att det bara är för socialtjänsten att ta hand om barn som har olämpliga föräldrar. Borde det inte vara bättre att dom faktiskt hade lämpliga föräldrar från början? Dessutom är socialtjänsten inte altid räddningen för dessa barn eftersom att många är helt inkompetenta. Tycker du istället inte att antalet utsatta barn och ungdomar borde minska? Vet du dessutom hur mycket pengar Sverige skulle spara om sådana kostnader minskade? Du Natalie måste verkligen ha växt upp i en bubbla eftersom du verkar sakna kontakt med verkligheten överhuvudtaget. Och snälla, kan du inte argumentera för din sak, låt bli!

Du har en jättebra bogg Natacha. Du har verkligen rätt i den här diskussionen. /Kram Sandra

Anonym sa...

Kan hålla med dig till viss mån. Jag är ett såkallat "missbrukar" barn, och har absolut inte haft en rolig uppväxt. Men å andra sidan hade jag aldrig varit den människa jag är idag om jag inte varit med om det jag varit med om. Vill även påpeka att min pappa nu varit nykter i över 2 år och samma sak med mamma :) Men förstår din poäng i det hela. / Ansanpansan.blogg.se

Sandra sa...

Hur menar du om mamman till barnet inte är alkoholist utan helt nykter osv, men om pappan är alkoholist eller knarkare, hur ska det avgöras då? Kul att veta hur tycker. :)

sandra sa...

Jag håller med dig helt och hållet. Bra blogg , följer den =)
Ha det bra/sandra

Jajja sa...

Nathalie B.
Jag måste bara få säga att det är många barn som far illa även om socialtjänsten finns. faktum är att de oftast inte hjälper till på något bra sett. Jag har sett folk som tar hand om sina folk superbra men ändå inte får behålla dem, då den andra föräldern har fått vårdnaden och denne har grova alkohol problem. Dom tror sig för mycket, de flesta på socialen. Faktiskt! Tycker du har rätt i vad du säger natacha, man borde ha mycket mer koll på vilka människor som får bli föräldrar!

Michaela sa...

Hej Natacha.
Jag kan hålla me dig till viss del.
Jag är själv barn till alkoholiserade föräldrar.
Jag hade en jätte jobbig uppväxt och har det jobbigt än idag...jag kan inte leva som en "normal" människa idag.
Jag har blivit utsatt för en hel del.
Jag ha också bott i fosterfamiljer och jag kan säga med min erfarenhet av både soc och fosterhem att det inte är det bästa för ett barn.
Det finns så många hem som är FEL.
Jag önskar så att det skulle finnas ett sätt för att alla barn ska få en bra uppväxt.
Jag har själv barn idag och jag skulle aldrig låta mitt barn få uppleva det jag fått uppleva här i livet.

Kram Michaela

www.mixia.blogg.se

Anonym sa...

Jag tycker att det borde vara en obligatorisk skrivkurs för alla som vill börja blogga. Lär dig att skriva ihop ord som hör ihop!

Karoline sa...

jag tycker du har helt rätt. det här har jag gått och tänkt på hur länge som helst, jag borde sökt patent ;)

elina sa...

Man går ju faktiskt en kurs innan man får barn, den är iofs inte oligatorisk men föräldrakursen innebär ju lite i hur man ska göra i olika situationer. Den är ju också när man redan är gravid...

Anni sa...

hehe, du är ju ball och allt sånt, skriver kul och intressanta saker men här har du nog inte tänkt till riktigt..

evelina sa...

Tanken är god men ack så felriktad. De som blir "drabbade" är de öppet alkoholiserade/nerknarkade men resten då? De som lever i fina villan, med det välvårdade staket, som alltid ställer upp på klassresorna - men som bakom stängda dörrar misshandlar och förgriper sig på sina barn? Eller de som kanske dricker några glas för mycket men ALDRIG någonsin låter det gå ut över sina barn? Det blir en ganska skev balans...

Jennie sa...

Jag håller med. Det var inte längesedan jag hade den här diskussionen med min syster. Direkt när en blivande mamma kommer till MVC för en första koll tycker jag att man ska börja granska lämpligheten som förälder. Det är inte bara alkolister och narkomaner som är olämpliga utan många unga också! Äldre med för den delen...som inte mår så bra med sig själva.

Men detta är ett väldigt känsligt ämne...Inte lätt att diskutera utan att trycka på känsliga knappar hos folk =\

Kim sa...

okej. barnen tas oftast ifrån sina föreldrar om dom dricker eller knarkar! visste inte du de eller? varför tror du så många ungdomar/småbarn bor på hem och fosterhem och annat skit?

Pernilla sa...

både ja och nej..
de finns dom som inget problem har som är dåliga föräldrar...
jag vet dom som har växit upp med föräldrar som är alkolister men som har haft en jätte bra barndom för de, och skulle inte byta bort de för fem öre....

Anonym sa...

Jag förstår din poäng, Nati!! Dom som adopterar har dom stenkoll på tex.Givetvis ska barn till narkomaner, prostituerade och andra olämpliga föräldrar synas!! Men glöm inte att ett barn älskar sina föräldrar "no matter what"!!! Jag blev själv mor när jag var 22 år och i mångas ögon var jag för ung!!! I dag är min dotter stolt över att ha klassens yngsta morsa=) Hon e 15 nu!!!

Anonym sa...

Sandra:

Vem har sagt att jag inte kan argumentara för min sak? Bara för att jag inte sitter här i Nataschas blogg och svarar på kommentarer? Vill ni något så hänvisar jag er till min blogg:

http://natalieb.blogg.se

Och det VAR ett väldigt naivt inlägg Natascha skrev, punk slut!
Självklart vet jag om att socialtjänsten inte är några gudar..men det lät på Nataschas inlägg som att hon inte trodde att Sverige inte tänk på hur vi ska göra med barn som far illa överhuvudtaget. Dessutom så känner jag många personer som har vuxit upp i missbrukarhem t.ex och de är nöjda med sina liv ändå..vad är det som säger att en fosterfamilj är bättre? Och att ha en lag för vilka som ska få skaffa barn? Fråga alla de som växt upp med missbrukande föräldrar om de hade valt att hellre inte blivit födda alls pga av en lag eller att leva. Sedan är det väl klart att jag inte tycker att missbrukarhem och annat dåligt är bra för det.
Och jag är 24 år snart 25 om det var någon som undrade.

Natalie B

Alexandra sa...

Håller med dig. De som får barn borde gå en kurs innan barnet föds. Konstigt egentligen att man ska få skaffa nåt så viktigt som ett barn utan någon som helst kunskap. Få barn är ju något av det största och viktigaste som man göra i livet. Det är ett liv som man ska ta hand om i många år framöver. För att dra en liten parallell, om man kan gå kurser för att lära sig ta hand om sin hund tex ska man väl kunna gå en kurs för att lära sig ta hand om ett barn. Och jag vet, hundar och barn är inte samma sak.

Lavetta sa...

jag förstår vart du vill komma. men vad gör man åt resten av idioterna som finns där ute som inte är knarkare/alkoholister? typ människor som är psykiskt sjuka och har barn.. ta joseph fritzl som ett exempel, han såg ut som en helt vanlig människa utåt men bar på en fruktansvärd hemlighet! för människor som är så pass sjuka i huvudet finns det ingen kurs i världen som skulle hjälpa..

Tomas sa...

För att inte tala om alla karriärföräldrar som föder barn som statussymboler och sen inte har tid till dem. Myntet har aldrig bara en sida.

Anonym sa...

Jag håller absolut med dig. Min syster var narkoman och blev gravid men efter det höll de koll på henne så nu är hon ren och varje vecka gör hon tester så hon får behålla sin dotter, verkligen skit bra att de gör de :)

zelita sa...

När jag var gravid erbjöds vi en mini utbildning om förlossningen på MVC, sen när barnet väl var fött erbjöd BVC oss som bodde i det ditriktet babycafé med föreläsare som kom dit..lärde oss om babymassage, göra barnmat, näringslära & där var även barnläkare. Det var både kul att träffa andra föräldrar & att lära sig lite mera. Man kan aldrig lära sig nog om barn.

Det skulle kanske inte vara fel att ha det som något lite mer obligatoriskt.

Hanna sa...

Jag håller verkligen med dig. Finns så många sjuka, känslokalla, instabila föräldrar där ute. Se bara på Österrikes Franz - usch.

Olívia Németh sa...

Jag håller med dig, alkoholister och narkoman ska inte få skaffa barn!! Så länge man får göra abort är fostret inte utvecklat så jag förstår ju mig inte på några här! Eller?
Och socialtjänsten?? Ska alhoholiser &narkoman föda barnet - som kanske inte är friskt pga. att mamman rökte, drack eller knarkade - sen socialtjänsten ta stackarn och adoptera bort????
Få stödfamilj????? Så "kallt" måste jag säga! Jag kanske missuppfattade det hela pga. att jag har bott i Sverige i 5 år och inte kan språket så bra=)

www.olivianemeth.blogspot.com

emma sa...

kära Natalie B! Nu är det så att sveriges socialtjänst fungera inte riktigt som den ska. Min pojkvän bodde ihop med sin alkoholiserad mamma under hela sin uppväxt trots att socialen va inkopplad. Mamman bytte kille efter kille som dessutom slog henne konstant, och de flyttade runt hit och dit. De hade periodvis ingen el i hemmet. Min kille fick därför klara síg på egen hand för att ingen tog tag i saken. Så jag håller definitivt med natacha!

kimberly sa...

finns så många dåliga föräldrar utöver dom som är alkoholister osv, så då skulle alla behlöva gå sånt...

Sofie sa...

Jag håller med dig, finns så många människor som verkligen inte klarar av att ha barn.
Det är ju föräldrarna och tillvaron som "formar" barnet!

Litt deg, litt meg sa...

Du har helt rett, men det er også veldig vanskelig å følge opp...

Linda sa...

Jag håller absolut med dig!!!! Har tänkt på detta hundra ggr tror jag, att fan vem som helst bara skaffar barn och tror att ex, det ska rädda ett förhållande, eller att man ska bli "vuxen".Jag har själv en dotter på 10 månader och jag kan säga det att det blir absolut inte lättare i ett förhållande för att man skaffar barn snarare tvärt om.... Men jag älskar min dotter över allt annat... BRA SKRIVET!!!!

Yvette sa...

Jag håller verkligen med dig.

Anonym sa...

Du har rätt.. Men som någon annan sa så gäller ju extremt dåligt föräldraskap inte bara alkoholister och narkomaner.. TYVÄRR!! Men jag tycker att det oftast handlar om de "osynliga" sakerna som föräldrarna gör fel, som gör att barnet i slutändan växer upp med en sjuk och förvriden syn på saker och ting. O det är nog svårt o veta innan.. TYVÄRR!! /Anne

Anonym sa...

forskning visar att det inte är bättre för barnen att adopteras bort än att växa upp med sina biologiska föräldrar hur olämpliga de än är som föräldrar.

Anonym sa...

Helt rätt ju.Ska barn behöva lida för att ens föreldrer är alkolister eller ngt sånt som inte kan ta hand om sitt/sina barn eller misshandlar dom? Det är ju inte rätt ! Och plus så kan man ju ha sex utan att få barn?

mari sa...

Hej!!

Ville bara ge två shopping tips.

www.paprikastore.se
Massor av snygga kläder för både han och hon.
Monrow, Riorim, Calvin Klein, Koola Anna, Koppartrans mm mm

www:amoreofsweden.se
Sexleksaker bara för kvinnor.
Fun Factory, smaksatta glidmedel, vibratorer, stimulatorer, massage, lilla apoteket..

Ha det bäst!

Amir Akrouti sa...

Väldigt väldigt klokt tycker jag. Håller med helt.

Sara sa...

Man kan inte inskränka mänskliga rättigheter på det viset, det måste du väl förstå? Vem kan bestämma vad någon annan får göra och inte göra när det gäller att skaffa barn, äga ett hus eller liknande? Grundlagar och EG-direktiv förbjuder detta och det kommer aldrig att ändras.

cattis sa...

DU HAR SÅ RÄTT!!! jag kommer från en familj där båda föreldrarna är narkomaner och arkolister o det har jag fått lida massor av! men mår som en prinsessa i dag efter alla terapeuter förståss. men något liknande som du refererar tycker jag absolut!!!

Susanne sa...

Olivia Nemeth, du menar inte på allvar att folk ska tvingas göra abort va? Du måste skämta :D? Hopaps du bara är dålig på att uttrycka dig.Isf ska inte nån med IQ under 25 få skaffa barn heller. OM vårt land nu skulle förvandlas till galen diktatur(vilket bloggägaren tycks vilja); hur skulle man avgöra vad en lämplig förälder är? Man kan vara knarkare och ändå bo i ett fint hus med ett fint liv utåt. Och det finns nåt som heter fosterhem redan idag, det bästa är väl att utveckla socialtjänsten så att så många fall inte faller igenom systemet? Om någon(som verkligen är olämplig, (inte bara "ickeperfekt" enligt mångas måttstock)skaffar barn och inte kan ta hand om det så ska staten rycka in i 100 % av fallen och så är det inte idag tyvärr. Men att förbjuda folk att reproducera sig....nu får ni ge er!

VICTORIA sa...

aha, nu är jag me lite mer här :P
jag tkr personligen att undervisningen i skolan borde bli MKT bättre! just nu är den typ "så här trär du på en kondom" okej visst, det är ju me bra.. men det handlar ju inte bara om en kondom liksom!

Cecilia sa...

Jag har också tänkt på det där, det är himla konstigt att man måste ha tillstånd och utbildning på en massa olika områden, men barn kan vem som helst skaffa. Det är klart att det inte går att kontrollera eller styra vem som ska få ha barn och inte, men tanken är ju god i alla fall.. Förstår inte att folk ska vara så pessimistiska hela tiden, man måste väl få uttrycka vad man tycker? Är inte det hela poängen med en blogg? Jag tror att föräldrakurser eller liknande hade varit mycket bra, även om det nog är svårt att genomföra rent praktiskt..

ida sa...

jag håller helt klart med, för det finns så många föräldrar som inte klarar av att ta hand om sitt barn

sanny sa...

vettigt, barn med olämpliga föräldrar blir oftast fast där tills dom åtminstonde fyllt 18 då skola och alla andra har en tendens att blunda för problem. så vettigt, håller med.

Anonym sa...

Jag tycker nog att man kan tillägga en del också, de som finns i brottsregister för sexuella brott. och att det dessutom borde vara offentlig information om dom som arbetar med barn (skolor, förskolor, dagmammor/pappor.... För barn kan råka illa ut även när dom inte är med sina "underbara" föräldrar...det är ju också ett sätt att skydda sina barn och andras för den delen!
Ps. Tycker om din blogg :) ds.

Anonym sa...

Herrregud nu skriver jag här igen..
(Natalie B)

Emma:

Nej det är väl klart att soc inte alltid funkar, vilket jag också skrev.. men att det skulle gå att fixa på ett bättre sätt..som att natascha kom med en helt ny idé som det lät som att hon trodde att hon gjorde..det var naivt skrivet..det var det jag syftade till, inte att det är fel att barn får en bra uppväxt..hade hon skrivit ett inlägg om att soc borde förbättre sina rutiner för barn som far illa, hade det varit en annan sak.
Och sedan..hur skulle hennes förslag kontrolleras? en omöjlighet.. även om jag förstår att Natascha bara menar väl med det hon skriver.
http://natalieb.blogg.se

Edavictoriaa sa...

Jag tycker att det borde finnas någonting sånt, och jag tror precis som du att man kan nog hitta något slgas system som fungerar för att kunna ha såna kontroller, för det är synd om barnen som sen blir lidande för det och liknande.
Nåt jag aldrig har tänkt på tidigare faktiskt.

Tove sa...

Det finns profylaxkurser under gravididiteten, BVC gör ständiga kontroller över barns hälsa och välmående, förskolelärare och lärare har som plikt att höra av sig till socialen om de misstänker misshandel i hemmet eller vanvård och DESSUTOM erbjuder de flesta skolor och förskolor COPE - föräldrautbildning. Detta är ett demokratiskt land och din idé låter jättefin i tanken - klart att barn inte ska löpa risken att fostras i ett missbrukarhem. Men i praktiken skulle det inte fungera att hålla enskilda intervjuer osv med alla blivande föräldrar i detta landet av den enkla anledningen att det inte skulle vara genomförbart. Enbart i en diktatur. Blivande föräldrar som kanske har planerat en graviditet eller blivit det av misstag som kanske känner att de inte kommer att klara det exemplariskt pga finansiella problem eller har missbrukarproblem kommer förmodligen inte gå till soc och be om ett godkännande./Tove

SK sa...

Vännen!! Man går en föräldrar utbildning när man väntar sitt första barn.

Ann sa...

Åhh jag hatar verkligen människor som vill leka poliser! Hur skulle du känna om du blev nekad att skaffa barn?! Sluta med det..

Anonym sa...

"När man blir gravid går man på många kontroller hos en barnmorska och man går på föräldragrupp och lär sig saker om barnet och föräldraskapet. Om mamman skulle vara alkoholist eller narkoman så blir sociala inkopplat och utredningar sker och föräldrarna får stöttning. Kanske måste sociala ta ifrån föräldrarna barnet osv. Jag fattar inte riktigt vad det är Peyre vill säga med sina inlägg?
Vad är värst: en känslokall förälder eller en kärleksfull förälder med alkoholistproblem?
Det går alltså inte att dra en enkel gräns för vad som är en olämpligförälder. "

Anonym sa...

men kan du skaffa barn då? du är med i porr förfan

Jaqline sa...

Men herregud jag blir så jävla förbannad på alla som säger "det finns ju socialtjänsten" och att lärare ska anmäla så fort de misstänker att det minsta lilla är fel. JA, FIN TANKE, men som vi har märkt tusentals gånger så fungerar det inte! Socialen är i många, många ställen hjälpsamma och bra, men det finns flera fall där barn har misshandlats till döds osv för att socialen viftat bort problemet. Och lärarna, snälla, de hjälper ju till väldigt lite. Många i socialen, på skolan och bland polisen är SKIT, tyvärr.

Tycker att det var en jättebra idé, finns så jävla många som inte borde ha barn på grund av missbruk, att man misshandlar, våldtar och så vidare. Självklart skulle det vara svårt att införa något sånt system men det är ändå en jätteviktig och bra tanke.

natuz sa...

barnen tas ju ifrån föräldrarna om socialen anser att det är nödvändigt! dom flesta som skaffar barn är ju ivf till en början mycket glädjande å få barnet! inget fel å tänka å fundera för nu fick du mig å skriva åt dig ^^

Maja Erlandsson sa...

Jag förstår vad du menar , och håller med dig på sätt och vis. Tycker dessutom man borde vara nogrannare med att kolla så att barnen har det bra hemma, genom... hembesök eller någonting.

Anonym sa...

men det är ungefär som att sätta en regel på att "porrbrudar" inte får skaffa barn? vad skulle du tycka om det..?

sen är det högre procent på barn som begår självmord/försök i överklassfamiljer. vad beror det på?

jag har några vänner som har vuxit upp med alkoholiserade föräldrar med dåliga jobb/arbetslösa... men dom har gett sina barn överflödigt mycket kärlek ändå, och barnen har blivit starka och drivande männniskor.

men förstår hur du tänker till en viss del., men det går inte att alltid döma hunden efter håret.

Anna sa...

Håll dig till något du kan! yta och kläder.

Anonym sa...

SE HIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Men du tror inte att man blir en mer ansvarsfull person när man blir förälder? Det finns väl ingen som vet hur det är att vara en bra förälder förenns man väl växer fram till att bli en? Det finns många som bättrar sig när dom väl har skaffat barn, låter dumt att många inte ens skulle bli klassade som lämpliga. Att sen ta ifrån någon med problem (i vanliga fall kanske det finns en anledning till att dom börjar dricka grovt) dennes barn, behöver heller inte vara någonting som får personen i fråga att bättra sig. Det kan istället ha motsatt effekt och få personen i fråga att må ännu sämre utan sitt barn, ens stora kärlek. Tänk en gång till.

Anonym sa...

du natahli B eller vd du heter. Du fattar visst inte poängen. Ett barn är redan skadat resten för livet om den har farit illa i hemmet. och skall adobteras bort. Och det var inte sex allt handlade om. Om man går en kusr så kanske man tänker sig mer för. Men Va fick du ifrån att man skal kontrolera vilka som har sex. GUD LÄS först och skall du skriva nåt sånt så tänk för tusan. Det är barnets bästa hon tänker för. Men du tänker visst bara negativt om allt..Give me a brake.

Angelicas Closet sa...

Jag håller med dig! Till 100 %

Det skulle självklart bli svårt att kontrollera men kan man hjälpa några barn så är det givetvis värt det. Man måste börja någonstans.

Anonym sa...

Angående jaqlines inlägg om socialtjänsten.. "att socialen viftat bort problemet" skriver hon, det handlar om okunskap i hennes inlägg. Socialtjänsten är en myndighet som regleras enligt lagstiftning med uppgift att skydda barn och ungdomar. Faktum är att det kan inkomma anmälningar till socialtjänsten och att utredning görs men att familjen mörkar vad som händer inom stängda dörrar. Även polisen utreder brott vid misstanke misshandel och sexuella övergrepp men om inte bevisningen håller kan man inte alltid tvångsomhänderta barnen. Socialtjänsten "skiter" inte i barnen och ungdomarna då deras yttersta arbetsuppgift är att skydda dem.Även Sekretesslagen gör att media kan påstå saker som socialtjänsten inte får uttala sig om. Läsarna dvs allmänheten får aldrig hela bilden....

Louise sa...

Det låter som en bra ide men hur ska det gå till. Ibland önskar man ju att världen var bättre än vad den är.

Zazzaa sa...

Inget illa menat nu, men innan jag började läsa din blogg tyckte jag att du verkade lite, jaa va ska man säga ? speciell?:P
Men du har verkligen bevisat motsatsen, du verkar va en smart och väldigt gullig person. Stå på dig Natacha. För övrigt så tycker jag att det du säger är helt rätt.:)

Anonym sa...

Är helt på din sida Natasha!:)
Kolla gäääärna min blogg! WWW.NIJNAS.BLOGG.SE!
Snälla min dröm är att få en känd blogg som typ du & kenza:)

Maria sa...

Nati!

Detta vore ett sjukt vänstersamhälle där staten kontrollerade till och med ditt familjeliv, det allra mest privata en människa förmodligen har.

Frida sa...

Du har helt rätt, Håller med dig!

Vickan sa...

Jag tycker absolut att du har en poäng! Och Natalie B- att kalla Natascha och hennes läsare blåsta, visar bara hur blåst du är. Att personangripa gör bara människor som inte har något att komma med. Socialtjänsten sköter inte alls sitt jobb, jag har sett så många barn fara illa, och ingenting har gjorts, trots att socialen varit inkopplade. B.la den psyksjuka mamman för några år sedan. Pappan och mamman var inte tillsammans, men hade en bebis på några månader tillsammans. Pappan menade att mamman var farlig för barnet, och en kväll hade hon varit extra aggresiv. Pappan kopplade då in socialen och uttryckte stark oro. Socialen menade att mamman behövde bebisen. Under natten dödade mamman bebisen. MAMMAN BEHÖVDE BEBISEN!? Sjukt.

Anonym sa...

Jag tycker du har ganska rätt men du är ganska dålig på att blogga.. andra som bloggar skriver flera ggr om dan åsså om saker som händer i ens liv.. det är väl det alla är ute efter, elr?

Anonym sa...

jag förstår vad du menar, och jag håller med. ett barn ska inte behöva födas in i en familj som kanske inte har riktigt tak över huvudet, en familj där en medlem far illa eller där det finns ett spritmissbruk m.m

Olívia Németh sa...

Jag håller vid det jag skrev, kära Susanne /anonym=) Jag vågar visa mitt riktiga namn=) Min IQ är rätt bra, och ja, jag tycker att man ska göra abort, och inte föda barnet så att det får föräldrar som inte är barnets riktiga föräldrar.. Man ska skaffa barn när man är frisk.

Olívia Németh sa...

Anonym! det spelar ingen roll om föräldranra som är knarkare eller alkoholister ger mycket kärlek till barnet. De kan inte förändra sig om de är beroende. Inte på några månader iaf. Och vad händer md barnet tills det? Jo, det blir orolig för att han/hon ser att föräldrarna inte mår ba. De blir spykiskt förstörda!

Anonym sa...

Natalie B, visst finns det något som kallas socialtjänst, men om de gör så mycket nytta vet jag inte. De gör gör utredningar om huru vida barn far illa eller ej då misstanke om detta uppkommer men granskningarna av familjer sker bara ett få antal ggr och är ofta planerade och att familjerna är informerade om besöket kan du ju själv lista ut vad det leder till.. Familjerna har tid på sig att ordna sånt som inte framstår som bra. Människor i Sverige över huvudtaget är rädda för att göra misstag och ingripa vid fel tillfällen, men hellre det än att man missar ett allvarligt fall? Människor är uppfostrade att inte lägga sig i andras liv, inte ens när det behövs som mest, tyvärr.

Anonym sa...

Jag tycker det ska vara så att föräldrarna måste ha ett viss mått av intelligens, så barnet blir stimulerat=
Du och Dhani kan INTE skaffa barn!!!

Nazi-tyskland...
Du är så otroligt outbildad och visar detta så tydligt. Pinsamt

Johanna sa...

helt rätt. måste säga att du inte är ensam om att ha tänkt den tanken. skönt att de finns fler som bryr sig.

Nathalie sa...

Jag vet inte hur många gåner jag har tänkt som du. Håller meed, men inte bara alkoholister och narkomaner, utan alla! Det finns massa männiksor där ute som inte borde få ha barn..

Anonym sa...

Vadå "lite rätt" det är HELT RÄTT.. massa oansvariga människor som skaffar barn , man vill ju bara spy på dem .. dem borde SKÄMMAS.

Blondy sa...

Jag håller inte alls med dig. Socialen finns av en anledning, dom tar ju ifrån föräldrarna barnen om dom anser att det behövs. Vill man bli förälder så ska man få det, man ska inte behöva få tillstånd, det är ju stört! Tycker du att någon annan ska ha rätt att bestämma det åt dig kanske?? Alla kanske inte anser att en fd glamour modell borde skaffa barn, men det betyder inte att du kommer bli en dålig mamma för att en del tycker så?

Ordpolisen sa...

Jag tycker du borde fundera över om en svenskalektion eller tre kunde vara på sin plats. Att, tvångssterilisera, alkoholism. Dessutom börjar man aldrig en mening med "Och".

Anonym sa...

Men, barnen kan inte bara ADOPTERAS bort, de kan hamna i fosterhem och liknande, kanske ett litet tag eller permanent. Man måste bedöma helt utifrån situation, i längsta möjliga fall tror jag barnen behöver vara hos sina föräldrar och då med den hjälp och stöttning som finns. Man får inte glömma att det kan vara ett trauma för barnen även att slitas ifrån sina föräldrar.

Anonym sa...

Precis som the one and only, Camilla säger så finns det så jäääkla många olämpliga föräldrar. Föräldrar som har olika känslomässiga problem och då tänker jag inte på depressioner eller liknande. Jag tänker på de som inte kan förmå sig att älska, inte kan ge närhet. De kan inte förstå barnets behov öht. Tänk också på vilka vidriga värderingar en del människor har som de sedan kan föra över till barnen. T ex rasistiska åsikter. Såg dokumentären också om den religiösa högern i USA. Barnen blev helt hjärntvättade. Ledaren förkastade homosexualitet, det var bland det värsta som fanns enligt honom. Ett kort tag efter dokumentären sänts greps han för att ha haft homosex med en prostituerad. Han gick ut och erkände att han var en stor bluff och bedragare. RIKTIGT läskig person. Tänk så mkt övergrepp som görs mot barn. Då får man tänka att beroendesjukdomar ändå är behandlingsbara. Det är inte mycket annat...

Caaattis sa...

Faan va bra mer koll åt folket!! visst man kan inte stoppa folk som har sex men man försöker i alla fall göra något åt saken! Vissa idioter ska fan inte ha barn och det borde dom fatta själva egoistiska jävlar..:D

din blogg är så jävla bra!!

Sandra sa...

Jag vet att den som har varit i ett missbruk, tagit sig ur det och sedan skaffar barn, har soc som hökar över sig.

Jag vet också, tyvärr, att det krävs att barnen far fruktansvärt illa innan soc, trots vetskap och anmälningar från t.ex. förskola,ingriper. Jag har jobbat med barn som farit illa och det skär i bröstet på en av hjälplöshet.

Att uppröras över hur barn far illa på grund av missbrukande föräldrar är väl inte så konstigt?

Linnéa sa...

Jag har ingenting emot dig personlighen, men.. hur gammal är du? Åtminstonde 20+, så mycket vet jag. Vad sysslade du egentligen med under svensktimmarna i skolan? Du stavar fel & särskriver Hela Tiden! Konstigt att folk tycker att blondiner är dumma, ingen av Er har ju bevisat motsatsen!

Anonym sa...

Många sjuka åsikter i denna blogg.

Vem ska bestämma vilka som inte bör få skaffa barn och var ska man dra gränsen?

Hur ska man kontrollera att dessa individer sen inte blir gravida?

Hur ska detta ske utan att man våldtar alla slags grundlagar och demokratiska och mänskliga rättigheter?

I Kina tänker de åt detta håll.
Tycker ni Kina är ett bra föredöme?

Ni är alla extremt naiva och lite korkade tycker jag allt.

-Linus

zocky sa...

Tycker du har en poäng.. Men jag tycker du ska tänka om du är så lämplig eftersom du lägger in sånna här inlägg. det skiljer sig på en lite hund och ett barn.. btw så tycker jag du är skit snygg
Mvh Zocky