söndag 13 juli 2008

Genteknik!Det har varit mycket prat om genteknikens framtid.
Jag läste att det skulle kunna bli möjligt att välja sitt barns egenskaper genom genteknik, alltså kunna välja vad barnet ska vara bättre eller sämre på.
Men det här är fortfarande bara en framtidsvision, det kan bli möjligt men kommer det att funka i längden?

Min åsikt är, hur skulle världen se ut om världen skulle bestå av "supermänniskor", samt dom gamla vanliga.
Forskning kräver laborationer, alltså hur många liv behövs spillas innan det blir ett säkert alternativ att utföra på våra barn.
Inte nog med det, vad är det för rättvisa att inte få födas till den man egenligen är utan bli vald till någon helt annan.

Vad tycker ni om detta?
Ska våra barn bli "supermänniskor" eller ska de få födas som de egenligen är?


Xoxo/Nati

70 kommentarer:

Marielle sa...

Barn ska få födas precis som de är. =) Vafan är det där för skit!

Chatrine sa...

Barnen ska födas till det dem är, och inte det vi vill... Ingen är perfekt, och vad säger att om man väljer de bra delarna, gör att de andra också blir bra... De andra delarna kanske blir totalt eftersatta, så supermänniskan, blir super handikappad - ja du fattar... Nej, låt naturen ha sin gång, och låt människor får bli som livet och ödet bestämt...

malin sa...

födas så som dom är. man vet aldrig hur illa det kan sluta om man håller på att förändra den man verkligen är. /malin

Zeb sa...

NEJ!!!!! Fy så hemskt, finns ingen anledning.

Ämli sa...

Nej, jag tycker naturen ska ha sin gång som man säger. Jag är lite emot det där. Det finns givetvis bra grejer det kan användas till, men människor ska vara som dem är.

Ann-Helen sa...

Det fint hvis det kan forhindre sykdommer å sånt.
Men verden blir jo hel syk hvis alle skal være " perfekte ".
Da blir det ingen som tar butikkjobber kansje, eller hvor mange mister ikke ditt jobb?
Da får man ikke bruk for mennesker som skal hjelpe mennesker.
For da er jo alle " perfekte "

idabianca sa...

Jeg syns de skulle bli født som de egentlig er! Sånn som deg og meg og alle andre her i verden. Virkelig!

Anonym sa...

det är väldigt väldigt läskigt om det skulle bli så i framtiden. jag ryser. som robotar!

Sandra sa...

Nä fy vad hemskt! Man kan ju undra vad det blir för bieffekter av att hålla på med sånt? Det skär i hjärtat när man själv har barn och jag tänker att man aldrig hade velat byta ut henne mot den är är. Aldrig, man ska få födas till man är.

Dixi sa...

Jag förstår inte hur man kan lägga flera miljoner kr på att forska om sådan skit när vi fortfarande inte har hittat ett bot mot cancer och HIV. Det är ju bara löjligt!

catrin sa...

jag tycker det är hemskt!

Kicki sa...

Tycker det är helt fel att ändra på sina barn. Visst om man kan liksom förändra olika hjärnsjukdomar eller förhindra allergier, det vore ju bra, men att göra hela världen extremt smart skulle inte göra något bättre, det skulle skapa större konkurrens och störa balansen vi har nu. Alla människor är olika och jag tror att det är därför vi kan fungera tillsammans.

Victoria sa...

Jag tycker verkligen inte att man ska hålla på att mixtra med människor på detta sätt. Vad är det för fel som det är nu tro(!!??)
Kramar

SVU-ego sa...

Världen blir bara knäppare och knäppare. Snart kan man inte se någon likhet mellan föräldrar och barn. Trodde man skaffade barn dels för att föra sina gener och släktens namn vidare och dels för människans överlevnad på jorden....så klart också för att man älskar barn.

This is sick! Det är föräldrarnas ansvar att få fram det bästa ur sina barn, genom att uppmuntra och pusha där man ser dess talanger och intressen...då kan de bli i princip vad som helst när de blir stora. :)

josephine sa...

Jaghar studerat genteknik och teknikens visioner är inte att man ska kunna ta fram speciella egenskaper, förstår du hur lång tid det skulle ta att hitta vilka egenskaper som sitter var på alla kromosomer?? det är vison som antagligen inte kommer att gå att uppfylla under flera 100 år. Med hjälp av gentekniken är det meningen att man ska kunna spåra vissa sjukdomar i kroppen till rätt ställe på kromosomerna, så att man i förväg kan se om barnet lider av ett allvarligt syndrom. så att man innan barnet föds ska kunna ersätta dessa gener med friska gener. Så det handlar inte om att skapa "superbarn" utan att undvika sjukdomar som dessa barn i annat fall skulle lidit av i hela sina liv.
Så att föda barnen "som dem är" är inte alltid det bästa för barnen.

Barbie sa...

natacha peyre du är min största idol:D

Anonym sa...

men usch, kul att växa upp som en "produkt". vilka problem man får i tonåren. har man inte problem nog då?

Rillaren sa...

Det naturliga urvalet verkar lika mycket på individer som valtd ut av av människan.

Det kommer därför aldrig bli någon framgång att manípulera gener - annat än i det korta perspektivet.

Bästa hälsningar
/BRW
(högskolebiolog med specialisering inom genetik och inmmunologi)


http://spyhink.blogspot.com

Billie sa...

Hej överbefolkning.
Är det helt säkert är det ju bra om man kan välja bort allvarliga sjukdomar, hjärtfel och syndrom och sånt som försvårar för både barn och föräldrar samt omgivning men i det stora hela tror jag inte på det här. Man förstör hela människans natur (ännu mer) och vi överutvecklar allt runtomkring oss utan att vi hinner med själva.
Blä blä

Denise sa...

Nä fy vad hemskt.. alla människor är unik, det behövs inga "super" manipulering.

malin sa...

Tycker det är helst jävla sjukt. Dom som vill välja precis hur deras barn ska vara ska inte ha några barn, dom ska födas precis som dom är.

Niklas C sa...

Självklart ska man få födas precis som man är. Det är ju helt sjukt att försöka ändra på sina barn...

Anonym sa...

jag säger desamma.. vad fasen är det där för någon skit? o de som är så smarta o har kommit på detdära, måste väl ändå vara smarta nog att se till att inget sådant sjukt utvecklas i världen :o måste vara det nästan onaturligaste jag hört! oh, upprördhet!

Amanda

isabelle sa...

Jag tycker att detta är fel! Inte nog med att det är hemskt så kommer mångfalden försvinna. Kanske sämre mänskliga egenskaper kommer försvinna efter hand.

Dea sa...

Du har helt rätt. Varje människa är unik och det är inte vårt jobb att leka gud. Att underskatta sitt barn så mycket att man tar till sånt visar ju bara vilka ytliga idioter de är.

MissDiva sa...

Jag har hört det innan och jag är emot det, man blir ju en egen person, att bli vald som person måste kännas dumt och jobbigt.
Tänk om barnet får reda på att henne egenskaper bara är ett tillval? nej usch då känns det fejkat.

Julia sa...

Jag tycker att man genom fosterdiagnostik ska kunna undersöka om barnet har några allvarliga sjukdomar och på så vis, om man inte har möjlighet att ta hand om ett sjukt barn kunna ta ställning till vad man vill göra. Men när det gäller egenskaper, ögonfärg osv tycker jag det går till överdrift!

Malena sa...

Inget snack om saken... De ska självklart få födas till att bli de änglar (eller djävular ;-) de är!

Emma sa...

Jag tror faktiskt att sån här typ av genteknik främst kommer att användas för att försöka få bort sjukdommar och genfel från barnet som går att upptäcka i ett tidigt stadium. Men såklart, som det mesta annars så utnyttjas ju bra saker och möjligheter till det onödiga. Jag hoppas iaf att ingen kommer få möjlighet att "designa" sina barn utan bara använda det här till att bota dem och ge dem möjlighet till ett friskt liv.

Lenita sa...

Barnen blir ju ändå våra alldeles egna "supermänniskor" när de föds, utan att det har skruvats och fixats hit och dit.

Anonym sa...

jag håller med "dixi". varför lägga ner tid och pengar på sådant strunt när det finns t.ex obotliga, dödliga sjukdomar, miljöproblem och världsvält att lösa. hallå?? vart är världen påväg?!

Kim sa...

Tycker det är helt sjukt! Hoppas verkligen att det inte är ngt som blir verklighet.. Även om de klarar av det tycker jag inte det är ngt som ska tillämpas!!

Viola sa...

Är det inte fantastiskt nog att man föds med en unik gensammansättning och egenskaper redan från början NATURLIGT, utan genteknikens hjälp?!

Tycker inte att människor ska lägga sig i "naturens gång" sådär...ush!

Sarah sa...

Jag tycker genteknikens framtid är sjukt skrämmande. Hur skulle världen se ut om alla människor var helt perfekta? Vi skulle bli som robotar. En ännu mer skrämmande tanke är om en sådan människa som tex. hitler skulleänvända sig utav gentteknik och skapa typ en superarmé? Nej, jag tycker naturen ska ha sin gång!

Cissi sa...

jag tycker väldigt mycket om din blogg och läser den så gott som varje dag. jag tycker om att du kan berätta och stå för dina åsikter och håller med om att barnen ska födas som dem är!

förresten så måste jag säga att dina ögon utstrålar värme och ärlighet!

Stay strong!

Anonym sa...

Vem blir då Gud?

Tycker du verkar ha en vettig åsikt, kan väl enbart instämma.

Anonym sa...

tack för att du inte bara skriver om ytliga saker. då kanske bimbosarna som har dig som förebild inser att du inte är en bimbo och att dom inte heller behöver vara det bara för att dom är snygga :)

Har du sett den där filmen med bla jude law, där det finns en värld med dessa supermänniskor? De "vanliga" människorna får jobba som städare och det bildas en sorts rasism. De vanliga blir samhällets bottenslam medan supermänniskorna får resa i rymden etc.

Exakt så tror jag det skulle bli.

Nina sa...

Jag tror inte riktigt man kommer att kunna välja att sitt barn ska vara smart och duktig på allt liksom. Det som håller på att testas är hur mycket vi kan manipulera generna med till exempel ögonfärg, hårfärg och sjukdomar framförallt. Och till frågan du ställde, Ja jag hade inte tackat nej till att kunna manipulera så att jag med säkerhet skulle veta att mitt barn skulle bli friskt än att gå runt och vara orolig för att jag ska föda ett barn med sjukdomar.

Emmelie sa...

De ska födas precis som de är :]. Föresten, hur går det med de där tabletterna som rensar slagg från kroppen? funkar de

mikaela sa...

fyfan säger jag. Hoppas verkligen aldrig det blir så.

Natasha sa...

jag tror att man redan kan typ bestämma ögonfärg och kön, läste det någonstans.
Själv tycker jag att de är helt sjukt! desamma gäller kloning och genmanipulation. Tycker att de borde lägga ner sin tid på annat, typ svält och hitta något istället för bensin..

Kolla in min blogg
http://natasha4ever.blogg.se

Donna sa...

Riktigt löjligt. I vissa saker och vissa tänk så går forskningen fantastiskt bra, men på andra saker så känns det som att folk inte alls tänker.

Vi skall självklart fortsätta att föda som vi gjort i alla tider, hur skall det annars sluta. Robotar som barn?

Anonym sa...

Fy fan va hemskt... hur långt ska de få gå! dom ska födas till precis vad dom är!

RASA sa...

visst vore det kul om man liksom skulle kunna påverka ens barns talanger och så, men det skulle ju så många SUPERBARN som kan allt osv.. skittråkigt!! det som är bra med vår lilla värld är att alla är olika! och så skall det förbli!

Vivve sa...

Dels så riskerar man liv genom att mixtra med gener, det kan lika gärna leda till barnets död. Sen förstör det en stor del av lyckan av att se sitt barn växa upp och förverkliga sina drömmar, utvecklas och utveckla egna intressen. Det är det som gör ett barn unikt. Om man "ställer in" vad barnet ska ha för intressen och ska bli när han eller hon blir stor förverkligar man bara sin egen dröm. Då har man förstört ett liv ändå.

Linda sa...

Jag tycker att det vore okej om det var så att barnet var sjukt eller hade nån skada av något slag, detta skulle ju medföra ett bättre liv till barnet när det väl fötts.

Detta gäller altså om det var helt säkert att utföra åtgärden, och inte om det är väldigt liten chans att det blir bra :)

/ Linda

Camilla sa...

Jag hoppas verkligen inte att männiksor gör detta i framtiden! Hur kommer då världen ser ut när alla är "supersnygga, supersmarta och allt som har med super att göra"?

Anonym sa...

!!Jag förstår inte hur man kan lägga flera miljoner kr på att forska om sådan skit när vi fortfarande inte har hittat ett bot mot cancer och HIV. Det är ju bara löjligt!WORD!!!!

Hampus sa...

Ser inte riktigt problemet. Det är ju ingen som tvingar föräldrarna att välja sina barn. Och jag tror heller inte att många kommer göra det.

Sen ser jag bara detta som utvecklig, inte som ett hot.

en annan cat sa...

hahahaha, ni måste fatta att natacha skämtar!!! det är klart att hon vill ha genmanipulerade barn!!

det kan ju vem som helst tänka ut, hon tycker ju inte att människan ska se ut som gud har skapat henne, hon är ju den största anhängaren av manipulation av människan som gud skapade!!

Natacha, 1-0 till dig, skämtare där!

Anonym sa...

Jag tycker att de skulle vara fel att kunna "välja" sitt barn......man ska födas som man är!!!Fatta vad vi människor sattsar på onödiga saker , foskar borde lägga energi på att lösa sjukdomen aids tex.

Anonym sa...

Fel och ändra på sina barn.. humm.. DU har ändrat dig mängder. Sitt inte här och predika om sånt. Jävla dubbelmoral..

E. Riley Page sa...

Framtiden är skrämmande.

Bongcam sa...

Jag tycker det där är helt sjukt, klart att de ska födas och bli som det är, en överaskning helt enkelt :)

isabellebongcam.blogg.se
användarnamn: bongcam
lösenord: djungelboken

Anonym sa...

"Fel och ändra på sina barn.. humm.. DU har ändrat dig mängder. Sitt inte här och predika om sånt. Jävla dubbelmoral.."

Är du helt jävla dum i huvet lr? Hon sa att hon inte tycker att man ska kunna välja hur sitt barn ska vara bra på och så vidare. Hon tycker att man ska födas som man är (som nu).

Det du snackar om att Natacha har ändrat på sitt utseende, va fan har det till saken att göra?

Tänk innan du skriver. Blir bara så jävla lack.

Anonym sa...

"Fel och ändra på sina barn.. humm.. DU har ändrat dig mängder. Sitt inte här och predika om sånt. Jävla dubbelmoral.."

Är du helt jävla dum i huvet lr? Hon sa att hon inte tycker att man ska kunna välja hur sitt barn ska vara bra på och så vidare. Dom ska bli som dom blir (somn nu).

Det du snackar om att Natacha har ändrat på sitt utseende, va fan har det till saken att göra?

Tänk innan du skriver. Blir bara så jävla sur på sånna som dig.

LeMiffo sa...

Tycker det fins viktigare saker att lägga ner tid ocu pengar på.
Men visst, att man kan förebygga dålig arvsmassa är ju bra.

Elina sa...

Nu bloggar jag ensam! Checka min nya blogg på

ensvenskblondiniflorida.blogspot.com

Kramar

Anonym sa...

Jo o det kanske inte skulle vara så kul o gå och undra vilka egenskaper som är du o vilka som är "fixade". Ännu mer osäkerhet i världen är väl kanske inte så kul

N a d i n e sa...

Usch, hela idén är läskig. Klart vi ska låta våra barn födas som dem är. Jag är ingen supermänniska men jag är ganska nöjd med mig själv ändå. :P

Anonym sa...

När man föds är man redan perfekt ;)

http://countessas.blogspot.com/

Anonym sa...

Jag tycker bara att det är himla löjligt att man ska kunna få välja sina barns egenskaper. Det är nästan ett tecken på att man har någon slags perfektionism och inte kan acceptera att ens barn kanske inte blev som man tänkte sig. Helt enkelt en hel jävla värdelös "uppfinning"

Anonym sa...

Det är ju meningen att det ska användas på foster som riskerar att ärva farliga sjukdomar, som ligger i släkten. Inte att man bara ska ta lite där- och här och mixtra ihop ett barn. Hellre få sina gener ändrade än att lida av en sjukdom hela sitt liv, eller?

Anonym sa...

Att "välja" barn är för de flesta helt oacceptabelt. Jag tycker det är helt sjukt att någon ens tänkt tanken. Men ser åsikterna ut då det gäller GMO-mat? Där är väldigt många positiva trots att forskarvärlden inte är säkra på vilka konsekvenser det får på djur, natur och i slutändan människan. Varför ska vi mixtra med gener? För att vi kan och har tekniken..? Sjukt!

Anonym sa...

Tycker de är helt ute och reser, håller med att man ska födas till den man är och inte till någon som är tillgjord. Vi alla har brister men de är de som gör oss speciella. Jag ska själv ha min första baby om en månad och längtar till hon kommer.

Linn sa...

Vilken hemskt dålig idé! Någon dag vill jag ha barn. Och jag skiter i barnets kön, utseende, intelligensnivå eller vad det nu kan vara!

Elin sa...

Usch, jag tycker det är hemskt att man ska välja egenskaper och utseende på barnen. Det visar hur ytlig världen har blivit..

Maria sa...

Jag tycker att det är rätt med genteknik i viss mån, man kan ju tillexempel hjälpa barn som skulle kunna födas med sjukdomar, och på så sätt med hjälp av gentekniken repararera fostrena innan de föds. Annars så tycker jag att genteknik är fel. Det som jag tycker är unikt är att alla är olika.

Anonym sa...

DEt finns en klyscha som lyder "vi ska inte spela Gud" på detta område stämmer det också kan jag tycka till viss mån,men det finns i alla situationer olika svar beroende på sammanhanget. alltså något som är rätt ena gången kan vara fel andra gången. Tex du har en moral att det är fel att döda ,men skulle du se din familj hotade med vapen coh du höll en pistol i handen skulle du förmodligen skjuta, i det fallet skulle känslan för dig vara rätt likaså för många andra, men generellt sätt är det inte okej att gå runt och döda folk. Så med andra ord anser jag att i vissa fall så borde vi kunna genmanipulera, det finns människor som via sin DNA struktur är immun mot AIDS om vi då rannsakar ner deras DNA och kan utvinna vilken dna-prototyp det är som gör det vore det ju bra att kunna utvinna det för att sedan via genmanipulation förändra det i framtida syften för den framtida världen, så när det gäller sjukdomar anser jag det, men när det gäller utseende så vore det enligt mig bara ytligt att skaffa en egen docka det är ju trots allt en människa som skall komma och den lilla människan skall bli ens barn. Jag menar oavsett hur barnet ser ut som kommer mammam och pappan och älska den. så varfrö mixtra med det, låt barnet och livet som kommer få vara ödets uppgift.. För mer kontakt med mig har jag mail adress guanito123@hotmail.com

va rädd om dig och er... Fredrik

n sa...

neeej härreguud barnen ska födas som dom är, alla kan inte se lika dana ut, om alla människon är superbra då är dom ju inte så bra längre då är dom normala